Hva må du tenke på før du går i gang

Moderne organisasjoner er komplekse, der ulike kompetanseområder og funksjoner må jobbe sammen for å skape verdi for kunde eller bruker. Jo mer kompliserte oppgaver, og jo høyere krav som stilles til kunnskapsdeling, erfaringsoverføring og koordinering på tvers i organisasjonen, desto mer er det å hente på å få teamene til å fungere effektivt.

En rekke organisasjoner driver i dag med teamutvikling, men ofte uten tanke på hva slags gruppe det er snakk om, hva gruppen har ansvar for, eller hvilken kompetanse medlemmene trenger å beherske. Det er også lite refleksjon rundt hva teamutviklingen skal bidra til, hva en kan forvente å få til, eller hvilke type tiltak som på bakgrunn av dette vurderes som nyttige.

De viktige spørsmålene man bør adressere før teamutvikling igangsettes er:

  • hva slags type gruppe er det snakk om?
  • hva slags kontekst og omgivelser omgir gruppen?
  • hva skal gruppen oppnå?
  • hva trenger gruppen?

Det kan være hensiktsmessig å starte med å undersøke hva de konkrete organisatoriske utfordringene består i, og hvilken utfordring team og teamutvikling skal bidra til å løse. Det er videre viktig med en kritisk vurdering av organisasjonskultur og organisatoriske rammebetingelser som understøtter eller kan være til hinder for at team skal fungere godt.

Den vanligste utfordringen som kommer fram gjennom kartlegginger av operasjonelle grupper er at medlemmene har varierende oppfatninger av gruppens mål og hensikt, hva de har felles ansvar for, samt at de ofte har ulike forventninger til hvordan de skal ha det i gruppen og til prioriteringer av organisatoriske mål og verdier.

Hva kan vi hjelpe deg med?

Vi kan bidra med å sikre at teamutviklingen både treffer teamet og de individuelle medlemmenes behov, forsterker strategiske ambisjoner og er verdiskapende for organisasjonen. Det vil alltid være gruppens behov som avgjør valg av teamutviklingsprosess, herunder fokus, omfang og innhold.

Det er vanlig å fokusere på følgende elementer:

  • teamets forståelse av felles mål og retning
  • teamets arbeidsprosesser
  • relasjoner og samspill i teamet
  • bidra til at team sørger for selvevaluering og evnen til å utvikle seg

Hvordan jobber vi?

En teamutviklingsprosess kan designes på forskjellige måter. Først og fremst avhenger dette av teamets erfaringer, behovene medlemmene og lederen eventuelt kan gi uttrykk for og situasjonen teamet befinner seg i.

For hurtig og effektiv teametablering og -utvikling har vi sammen med forskere fra NHH utviklet Start Smart. Start Smart brukes første gang en møtes, og Start Smart follow-up brukes for videre utvikling av teamet.

Kort fortalt så handler Start Smart om å utforske:

  • Hva skal vi få til?
  • Hvem er vi?
  • Hvordan skal vi jobbe sammen?

Start Smart har på relativt kort tid blitt en foretrukket metodikk for teamutvikling i mange toneangivende virksomheter Norge. En hovedårsak er kombinasjonen av enkelhet, praktiske nytte og verdi. Teamutvikling med bruk av Start Smart kan utføres av teamets leder eller med hjelp av en ekstern fasilitator. Vi kan bistå med fasilitering, og med å tilpasse metodikk og ramme for gjennomføring ved behov.

Vi tilbyr også mer skreddersydde teamutviklingsprosesser. Typisk handler arbeidet om å etablere klar retning og tydeliggjøre teamets mål, øke tillit og åpenhet, forbedre kommunikasjonsferdigheter og øke tryggheten i teamet. Dette kan skje gjennom et bredt spekter av aktiviteter fra felles refleksjon, samtale og tilbakemelding, til aktiv oppgaveløsning, aksjonslæring og fellesaktiviteter.

 

 

Hvilke virkemidler benytter vi?

Arbeidet handler om å etablere klar retning og tydeliggjøre teamets mål, øke tillit og åpenhet, forbedre kommunikasjonsferdigheter og øke tryggheten i teamet. Dette kan skje gjennom et bredt spekter av aktiviteter fra felles refleksjon, samtale og tilbakemelding, til aktiv oppgaveløsning, aksjonslæring og fellesaktiviteter.

I forkant av prosessen gjør vi vanligvis en kartlegging i form av intervjuer, en spesialdesignet spørreundersøkelse eller vi benytter et standardisert kartleggingsinstrument. I enkelte sammenhenger bruker vi kartleggingsverktøy som eksempelvis Team Management Profile for å skape bevissthet om forskjeller og hvordan de kan utnyttes til beste for medlemmene og teamet fremfor at forskjellighet skaper avstand og samarbeidsproblemer.

Mer informasjon

Kontakt