Om programmet

Gjennom syv tiår har erfarne ledere møttes på Solstrand for å styrke sitt lederskap og skape resultater for sin virksomhet. Vi tilbyr en tidløs læringsarena for å utvikle lederskapet fremtiden trenger. Programmet er aktuelt og kunnskapsbasert med sitt unike programdesign. Møte med de andre ledere representerer et betydelig læringsutbytte for programdeltakerne.

Det overordnede formålet med programmet er å øke verdien av den enkeltes lederskap i virksomheten. Deltakere opplever styrket kapasitet til å håndtere krevende beslutningsprosesser og komplekse lederutfordringer. Det skapes en dyp forståelse for lederskapets personlige dimensjon og innsikt i egen påvirkning på andre ledere og medarbeidere.

Hvem møter du på programmet?

På programmet møter du erfarne ledere på høyt nivå. Våre deltakere har sentrale roller i virksomheter i norsk næringsliv, offentlig sektor og ideelle organisasjoner.

Deltakerne inngår i mindre grupper, som gir en fortrolig ramme for utveksling av erfaringer. Gjennom gruppene dannes det profesjonelle nettverk som holdes levende også etter programmet er ferdig.

Alder siste 5 år

Kjønnsbalanse siste 5 år

Ledernivå siste 5 år

«Innsikten, læringen og erfaringene jeg tok med meg fra Solstrandprogrammet har vært avgjørende for å kunne ta på meg større lederoppdrag.»

«Solstrandprogrammet har gitt meg stor personlig utvikling, og et høyt verdsatt nettverk av likesinnede ledere.»

«Programmet gav meg en bedre forståelse av egen og andres utøvelse av ledelse. Det var nyttig å se seg selv gjennom andres blikk.»

«Solstrandprogrammet gjer at eg står tryggare når det stormar. Eg har vorte bevisst på korleis eg virkar på andre, og korleis andre virkar på meg.»

«Solstrandprogrammet ga meg en solid plattform for å håndtere krevende og komplekse oppgaver og prosesser.»

Hvilke virksomheter er representert på programmet?

Ledere på høyt nivå som vil styrke sitt lederskap for å skape resultater for virksomheten. Virksomheter fra alle samfunnssektorer i hele landet sender ledere til programmet.

Bransje siste 5 år

«Jeg bruker Solstrandprogrammet for ledere med stort ansvar i komplekse roller. De blir utfordret og støttet i sitt lederskap gjennom en kraftfull pedagogikk.»

Programutbyttet ligger i designet

Forventet verdi

  • Økt effekt av eget lederskap, selvinnsikt og trygghet i rollen
  • Forståelse for hvordan man virker på andre – og hvordan andre virker på deg
  • Økt repertoar i lederskapet
  • Innsikt i dynamikk knyttet til beslutninger, endring og innovasjon
  • Økt evne til manøvrering i komplekse omgivelser
  • Livslange relasjoner for personlig utvikling i lederskapet

Programdesign

  • Kunnskapsdeling av sentrale ledelsetemaer og aktuelle problemstillinger
  • Kraftfull og personlig pedagogikk hvor gruppedynamiske prosesser skaper varig innsikt og utvikling.
  • Erfaringsbasert refleksjon. Ledere som lærer av og sammen med hverandre
  • Eksperimentering og utprøving av ny atferd og ledelsesgrep

 

Vi rangeres årlig av Financial Times i konkurranse med åpne utviklingsprogram levert av de fremste globale tilbyderne. Våre program scorer særlig høyt på programdesign og måloppnåelse.
Financial Times Plassering

Programmets oppbygging

Virksomhetenes behov er utgangspunktet

Det er avgjørende at utviklingsprosessen er forankret i behovet hos lederen og den virksomheten lederskapet skal virke i. Vi gjør dette innledningsvis i programforløpet ved forberedende mål- og forventningssamtaler. Det utarbeides også et forventningsnotat. Underveis i programmet engasjeres organisasjone ved å gi feedback til lederen gjennom en 360-vurdering. Deltaker får støtte av konsulenten til å tolke og dra nytte av tilbakemeldingene. Det gjennomføres også møte mellom deltaker, virksomhet og konsulent.

Våre konsulenter følger hver deltaker tett og bidrar sterkt til at utviklingsprosessen skreddersys og har varig verdi. Deltakerne jobber systematisk med refleksjonsarbeid igjennom hele prosessen og binder på denne måten egen utviklingsprosess sammen med virksomhetens behov.

Internasjonale kunnskapsmiljø

Solstrandprogrammet har en sterk tradisjon for å hente inn forelesere fra internasjonale universiteter og handelshøyskoler. I programmet vil du møte forelesere tilknyttet miljø som INSEAD, London Business School (LBS), ETH Zurich og Copenhagen Business School (CBS). Disse bidragene tilbyr forskningsbasert kunnskap om aktuelle strategiske utfordringer.

Norske toppledere står i komplekse lederutfordringer, og de faglige bidragene gir perspektiver og innsikt knyttet til dette. De skaper forståelse for forholdet mellom strategiske prosesser, beslutninger og lederskap. Vår eksklusive relasjon til NHH som forskningsmiljø sikrer at vi er tett koblet på faglig utvikling.

Foredragsholdere

«Jessica Spungin er professor i strategi og entreprenørskap ved London Business School. Hun har drevet utvikling og vært rådgiver for globale virksomheter, både i rollen som professor og som konsulent i McKinsey . »

«Kjell Bjorvatn er professor i økonomi ved Norges Handelshøyskole, og leder Insight Team på FAIR - Centre for Experimental Research on Fairness, Inequality and Rationality.»

«Nina Bjørnstad er styremedlem i SAS og Telenor, og har erfaring fra sentrale lederroller i Amazon, Microsoft and Google.»

«Graham Ward er adjunct professor i Organisational Behaviour ved INSEAD Business School. Han har arbeidet med toppledergrupper i en rekke internasjonale selskaper. »

«Helle Hein er forsker, forfatter og ekspert på motivasjon og lederskap. Hun er forfatter av bøkene Primadonnaledelse (2013) og En giftig stresscocktail – når stress skyldes mangel på mening (2023).»

«Georg von Krogh er professor i strategisk ledelse og innovasjon ved ETH Zurich. Han sitter bl.a som leder av the Global Advisory Board ved ETH. Han er også tilknyttet strategikommisjonen og Risk Management kommisjonen ved ETH. »

Ledelsesprosesser

Ledelse er kontekstuelt, relasjonelt og skjer i interaksjon med andre. Et verdiskapende samspill krever selvinnsikt og dyp forståelse av hvordan mennesker fungerer, utvikles og påvirker hverandre. I programmet vil lederen lære om denne dynamikken gjennom intense gruppeprosesser og skreddersydde forelesninger om psykologiske fenomen som oppstår i organisasjoner.

Tidløse tema i lederskap som autoritet, tillit, makt og innflytelse blir erfart og belyst. Innsikt i kognitive og emosjonelle prosesser styrker ledernes kapasitet til å håndtere seg selv og andre i endring, konflikt og komplekse lederutfordringer. Arbeidsform og pedagogikk på samlingene gir unik innsikt i den personlige dimensjonen ved lederskapet.

Oversikt over samlinger

  • Vårsamling

    Dynamisk ledelse i uforutsigbare omgivelser

  • Høstsamling

    Strategi og adaptive utfordringer

  • Vintersamling

    Kunsten å lede i kompleksitet

  • Sommersamling

    Lederskapet fremtiden trenger

Unikt livslangt ledernettverk

Ved fullført program inngår deltakere i Solstrandprogrammet Alumni. Kontakten med hverandre og med AFF gir en fortrolig og tilgjengelig ramme for å drøfte lederutfordringer.

Tidligere deltakere inviteres til arenaer for kunnskapsdeling og dialog. I tillegg blir de som medlemmer i programmets venneforening, invitert til en årlig alumnisamling på Solstrand.

 

Solstrandprogrammet vil styrke ditt personlige lederskap, noe menneskene rundt deg kommer til å merke – og virksomheten din kommer til å få nytte av.
Programdirektør Gisken Holst

Praktisk informasjon

Sted

Samlingene gjennomføres på Solstrand Hotel & Bad ved Bjørnefjorden i Os kommune, 30 km sør for Bergen. Det organiseres felles transport fra og til Bergen Jernbanestasjon og Bergen lufthavn Flesland i forbindelse med samlingene. Deltakere innlosjeres på enkeltrom ved hotellet.

Opptak

Det er løpende opptak basert på individuelle samtaler mellom søker og programdirektør.

Pris

Pris kr. 360 000,– eks. reise og opphold.

Datoer 2025–2026

Samling 1:
mandag 28. april – fredag 9. mai 2025
Samling 2:
mandag 8 – fredag 19. september 2025
Samling 3:
mandag 12. – fredag 23. januar 2026
Samling 4:
mandag 8. – lørdag 13. juni 2026
2 dagers Alumnisamling i januar 2027

Friplasser for ideelle organisasjoner

Jobber du i en humanitær organisasjon, kan du søke om friplass ved Solstrandprogrammet.

Kontakt

Mer informasjon

Tidligere webinar